ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΒΟΗΘΩΝ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ – ΑΘΗΝΑ 2016

 

Ημερομηνίες & ώρες διεξαγωγής:            18 - 20/03/2016, 09:30 – 18:30

Βασική Εκπαιδεύτρια:                              Μαρία Ανδρεουλάκη

Τόπος διεξαγωγής:                                    Θα ανακοινωθεί προσεχώς

Κόστος συμμετοχής:     370 €, σε περίπτωση εξόφλησης πριν τις 04/03/2016

                                       έκπτωση 10% (330 €)

Ελάχιστος αριθμός συμμετεχόντων:       8 άτομα

 

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΒΟΗΘΩΝ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2016

Ημερομηνίες & ώρες διεξαγωγής:            24 - 26/06/2015, 09:30 – 18:30

Βασική Εκπαιδεύτρια:                              Μαρία Ανδρεουλάκη

Τόπος διεξαγωγής:                                    Θα ανακοινωθεί προσεχώς

Κόστος συμμετοχής:     370 €, σε περίπτωση εξόφλησης πριν τις 10/06/2016

                                       έκπτωση 10% (330 €)

Ελάχιστος αριθμός συμμετεχόντων:       10 άτομα

 

Προϋποθέσεις συμμετοχής:

 

Σύμφωνα με τη διαδικασία πιστοποίησης αλλά και το καταστατικό του Συλλόγου, απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής στα σεμινάρια είναι η εγγραφή ως μέλος στο Σύλλογο.

Για τη συμμετοχή στο εκπαιδευτικό σεμινάριο βοηθών μητρότητας δεν είναι απαραίτητη η εκπαίδευση ή προϋπηρεσία σε άλλους τομείς της περιγεννητικής φροντίδας. Εάν παρόλα  αυτά έχετε κάποια σχετική εκπαίδευση ή προϋπηρεσία, μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά στο λειτούργημα της βοηθού μητρότητας.

Για τη συμμετοχή στο εκπαιδευτικό σεμινάριο βοηθών μητρότητας είναι προτιμητέα η προσωπική εμπειρία μητρότητας. Ενώ δεν είναι απόλυτη προϋπόθεση να είστε οι ίδιες μητέρες, η προσωπική εμπειρία της μητρότητας μπορεί να προσθέσει σημαντική γνώση και εμπειρία στις δεξιότητες της βοηθού μητρότητας. Στην περίπτωση που κάποια υποψήφια δεν είναι η ίδια μητέρα και επιθυμεί να εκπαιδευτεί ως βοηθός μητρότητας, η κάθε περίπτωση θα εξετάζεται χωριστά.

Παρόλο που υπάρχουν άνδρες βοηθοί μητρότητας σε κάποια μέρη του κόσμου, προς το παρόν στην Ελλάδα το λειτούργημα αυτό ασκείται αποκλειστικά από γυναίκες. Στην περίπτωση που ενδιαφέρεται κάποιος άνδρας για την εκπαίδευση της βοηθού μητρότητας, η κάθε περίπτωση θα εξετάζεται χωριστά.

 

Σε ποιους απευθύνεται:

 • σε οποιαδήποτε γυναίκα ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με το λειτούργημα της βοηθού μητρότητας – δεν είναι απαραίτητη η προϋπηρεσία ή προηγούμενη εμπειρία. Παρόλα αυτά, η εμπειρία μητρότητας είναι προτιμητέα
 • σε βοηθούς μητρότητας λοχείας ή τοκετού που θέλουν να αποκτήσουν επαγγελματική κατάρτιση και για τις δύο περιόδους της περιγεννητικής φροντίδας
 • σε βοηθούς μητρότητας λοχείας και τοκετού που θέλουν να διευρύνουν, να ανανεώσουν και να εμβαθύνουν τις γνώσεις και την εμπειρία τους

 

Θεματολογία

 • Η βοηθός μητρότητας στην ιστορία – η ανάγκη για βοηθό μητρότητας
 • Εισαγωγή στην υποστήριξη της εγκυμοσύνης, του τοκετού και της λοχείας - το επάγγελμα της βοηθού μητρότητας παγκοσμίως
 • Το επάγγελμα της βοηθού μητρότητας σε εθνικό επίπεδο (εύρος πρακτικής, δεοντολογικός κώδικας, πρακτική εξάσκηση)
 • Πρώτη επαφή, επικοινωνία, ενεργητική ακρόαση, προσωπικές πεποιθήσεις και εμπειρίες της Β.Μ. γύρω από την περιγεννητική φροντίδα
 • Μέθοδοι ανακούφισης στον τοκετό - θεωρία και πρακτική εξάσκηση
 • Συναισθηματική/ψυχολογική υποστήριξη στην εγκυμοσύνη, στον τοκετό και στη λοχεία
 • Πλάνο τοκετού - Πλάνο λοχείας
 • Όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν όπως τα περιμέναμε…
 • Γέννα με καισαρική τομή/μετά από καισαρική τομή: ο ρόλος της Β.Μ.
 • Λοχεία, μητέρα, βρέφος, οικογένεια: οι πρώτες ώρες, οι πρώτες μέρες, οι πρώτοι μήνες – ο ρόλος της Β.Μ.
 • Η πραγματικότητα του επαγγέλματος της βοηθού μητρότητας– ρεαλιστικά σενάρια
 • Σενάρια για πρακτική εξάσκηση
 • Δημιουργία ρεαλιστικών εθνικών δικτύων

 

 

Για δηλώσεις συμμετοχής JLIB_HTML_CLOAKING " ή στο τηλέφωνο 2109823257

 

Μαρία Ανδρεουλάκη

Διεθνώς πιστοποιημένη βοηθός μητρότητας CD(DONA) & εκπαιδεύτρια βοηθών μητρότητας BDT(DONA), συντονίστρια της Eκπαιδευτικής Eπιτροπής Η πορεία μου στον περιγεννητικό χώρο ξεκίνησε πριν από δύο δεκαετίες, με αφορμή την πρώτη μου εγκυμοσύνη. Μετά τη γέννηση της κόρης μου ευαισθητοποιήθηκα και δραστηριοποιήθηκα ενεργά στον χώρο της περιγεννητικής φροντίδας, ως ιδρυτικό μέλος της Ευτοκίας, και αργότερα, μετά τη γέννηση του δεύτερου παιδιού μου (μια πολύ διαφορετική εμπειρία τοκετού), και των ομάδων BirthVoice και ΕNCA Hellas.

Έχω συμμετάσχει σε διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα βοηθών μητρότητας - Paramana-Doula Course με τον Michel Odent, ΒirthLove Doula Course με τη Gloria Lemay, DONA International με τη Debra Bonaro Pascali, Loving the Mother Doula Course με τη Robin Lim & Giuditta Tornetta, Red Tent Doula Course με τη Nicola Goodall. Βρήκα στήριξη και έμπνευση για τη δουλειά μου μέσα από τη σπουδή των θεραπευτικών μεθόδων Ρέικι, Ρεφλεξολογίας και Ήπιας Βιο-Ενεργειακής, όπως και από τις σπουδές μου στη μουσική και τον χορό. Για αρκετά χρόνια μαθήτευσα δίπλα στον Frederick Leboyer πάνω στην ευεργετική χρήση της αναπνοής, του ήχου και της κίνησης στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού. Συνεχίζω να δραστηριοποιούμαι μέσα από τη διοργάνωση και συμμετοχή σε διεθνή συνέδρια και σεμινάρια, εμψύχωση ομάδων, έρευνα, δικτύωση, μετάφραση, διερμηνεία και επιμέλεια σχετικών άρθρων, και συμμετοχή σε εκπαιδευτικά προγράμματα και εθελοντικά κοινωνικά δίκτυα.

Είμαι η επίσημη Ελληνίδα εκπρόσωπος για το Ευρωπαϊκό δίκτυο περιγεννητικών οργανισμών ENCA (European Network of Childbirth Associations), τον διεθνή οργανισμό DONA International, τη διεθνή πρωτοβουλία ΜητέραΒρέφος-Γέννηση (International MotherBaby Childbirth Initiative IMBCI), το Ευρωπαϊκό δίκτυο βοηθών μητρότητας (European Doula Network EDN) και ενεργό μέλος του Συλλόγου Βοηθών Μητρότητας.

Ζω στη Αθήνα με τα δύο υπέροχα παιδιά μου. Μου αρέσει να τραγουδάω και να χορεύω με αγαπημένη παρέα, να περπατάω και να ποδηλατώ, να διαβάζω, να γνωρίζω νέους τόπους και ανθρώπους, να παρακολουθώ τη φύση και τις τέχνες. Έχω ως όραμα την προσωπική ενδυνάμωση μέσα από την έρευνα, την ενημέρωση, την εκπαίδευση, τη δικτύωση, και τη συνένωση της θεωρίας με την πράξη, ώστε να μεγαλώνουν οι επόμενες γενιές τόσο με τα λόγια όσο και με τα έργα μας, ζώντας μια ζωή πληρότητας και ευτυχίας.