ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΠΕΡΙΓΕΝΝΗΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ - 2015

Οργάνωση: Σύλλογος Βοηθών Μητρότητας Ελλάδος

(η παρακολούθηση των σεμιναρίων αποτελεί μία από τις προϋποθέσεις για πιστοποίηση)

 

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΕΡΙΓΕΝΝΗΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ – ΑΘΗΝΑ 2016

 

 

Ημερομηνίες & ώρες διεξαγωγής:                 20 - 21/02/2015, 10:00 – 18:00

Εκπαιδεύτριες:                                                 Ευαγγελία Φιλιππάκη, Μαρία Ανδρεουλάκη

Τόπος διεξαγωγής:                                           Θα ανακοινωθεί προσεχώς

Κόστος συμμετοχής:                                        200 €, σε περίπτωση εξόφλησης πριν τις 05/02/2016

   έκπτωση 15% (170 €)

Ελάχιστος αριθμός συμμετεχόντων:              8 άτομα

 • Προϋποθέσεις συμμετοχής:

Σύμφωνα με τη διαδικασία πιστοποίησης αλλά και το καταστατικό του Συλλόγου, απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής στα σεμινάρια είναι η εγγραφή ως μέλος στο Σύλλογο.

 

 

Σε ποιους απευθύνονται:           Τα σεμινάρια είναι ανοιχτά σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται και ασχολείται με την περιγεννητική υγεία, για προσωπικούς ή επαγγελματικούς λόγους:

  • σε γονείς και μέλλοντες γονείς
  • σε γιατρούς, μαίες, νοσηλευτές, βοηθούς μητρότητας, παιδιάτρους, συμβούλους θηλασμού και άλλους επαγγελματίες υγείας
  • σε όσους ασχολούνται με τις εναλλακτικές και ολιστικές θεραπείες
  • σε ψυχολόγους, ψυχοθεραπευτές και όσους ασχολούνται με τη συναισθηματική/ψυχολογική πλευρά της περιγεννητικής περιόδου
  • σε δασκάλες/δασκάλους γιόγκα και άλλων μεθόδων και πρακτικών που χρησιμοποιούνται τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της λοχείας
  • σε συμβούλους οικογένειας και όσους ασχολούνται με σχολές γονέων, τη γονεϊκότητα και τις σχέσεις γονέων-παιδιών

 

Θεματολογία

 • Φυσιολογική εγκυμοσύνη
 • Φυσιολογικός τοκετός
 • Φυσιολογικό τρίτο στάδιο
 • Φυσιολογική λοχεία
 • Πώς διευκολύνεται ο φυσιολογικός τοκετός
 • Υποστηρίζοντας το τρίτο στάδιο
 • Υποστηρίζοντας τη φυσιολογική περίοδο λοχείας
 • Παρεμβάσεις και Επιπλοκές - Συνέπειες στη φυσιολογική εγκυμοσύνη, τοκετό, θηλασμό, λοχεία – Εναλλακτικές προτάσεις
 • Πρακτική εξάσκηση σε μεθόδους ανακούφισης

 

Για δηλώσεις συμμετοχής JLIB_HTML_CLOAKING "> JLIB_HTML_CLOAKING  ή στο τηλέφωνο 2109823257

 

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΡΙΩΝ:

 

Ευαγγελία Φιλιππάκη 

Γενική οικογενειακή γιατρός, διεθνώς πιστοποιημένη σύμβουλος γαλουχίας IBCLC, μέλος της εκπαιδευτικής επιτροπής του Συλλόγου Βοηθών Μητρότητας

 

Από την αρχή των σπουδών μου ως και σήμερα με ενδιαφέρουν:

~η πρόληψη της ασθένειας
~ η ενδυνάμωση του «ασθενούς»
~ η φροντίδα υγείας στον χώρο του (όταν δεν υπάρχουν αντενδείξεις), όπου νοιώθει ασφάλεια και βρίσκεται με τους ανθρώπους που αγαπά.

Γνώρισα και μαθήτευσα με ανθρώπους που θεωρώ πολύ σημαντικούς: τον Michel Odent, τον Frederick Leboyer, τον Franz FVeldman της απτονομίας, την Eva Reich, οι οποίοι με κατηύθυναν σε αυτό που ήδη διαισθανόμουν, ότι δηλαδή η βασική πρόληψη της σωματικής και ψυχικής αρρώστιας ξεκινάει από την εμβρυική ζωή και ότι γενικότερα η περιγεννητική περίοδος παίζει σημαντικό ρόλο.

Ταξίδεψα σε χώρες της Ευρώπης (Αγγλία, Ολλανδία, Γερμανία, Αυστρία) για να παρακολουθήσω και να αποκτήσω εμπειρία όσον αφορά την εκεί αντιμετώπιση της εγκυμοσύνης, του τοκετού και της λοχείας. Στη Β. Αμερική εργάστηκα ως εσωτερική μαία στο Κέντρο Φυσικού Τοκετού Μαιών "Casa de Nacimiento".

Eπί χρόνια διετέλεσα επιστημονική συνεργάτιδα του Συνδέσμου Θηλασμού Ελλάδας (LLL Greece). Yπήρξα ιδρυτικό μέλος και ενεργό μέλος του Δ.Σ. του σωματείου για την προαγωγή του φυσικού τοκετού Ευτοκία για 9 χρονια καθώς και ιδρυτικό μέλος της αγγλόφωνης ομάδας BirthVoice και του δικτύου ENCA Hellas.

Θεωρώ πολύ σημαντικό να υπάρχουν βιβλία στα ελληνικά που σχετίζονται δημιουργικά με την περιγεννητική περίοδο και έτσι μέσα στις δραστηριότητές μου περιλαμβάνονται η προώθηση και επιμέλεια τέτοιων βιβλίων καθώς και η μετάφραση ανάλογων άρθρων και φυλλαδίων.

Στα γενικότερα ενδιαφέροντά μου θα ήθελα να αναφέρω τη συγκίνηση που μου προξενεί η παραδοσιακή ελληνική μουσική και τραγούδι, καθώς και οι ελληνικοί παραδοσιακοί χοροί, ιδίως οι κυκλικοί.

 

 

Μαρία Ανδρεουλάκη

Διεθνώς πιστοποιημένη βοηθός μητρότητας CD(DONA) & εκπαιδεύτρια βοηθών μητρότητας BDT(DONA), συντονίστρια της Eκπαιδευτικής Eπιτροπής Η πορεία μου στον περιγεννητικό χώρο ξεκίνησε πριν από δύο δεκαετίες, με αφορμή την πρώτη μου εγκυμοσύνη. Μετά τη γέννηση της κόρης μου ευαισθητοποιήθηκα και δραστηριοποιήθηκα ενεργά στον χώρο της περιγεννητικής φροντίδας, ως ιδρυτικό μέλος της Ευτοκίας, και αργότερα, μετά τη γέννηση του δεύτερου παιδιού μου (μια πολύ διαφορετική εμπειρία τοκετού), και των ομάδων BirthVoice και ΕNCA Hellas.

Έχω συμμετάσχει σε διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα βοηθών μητρότητας - Paramana-Doula Course με τον Michel Odent, ΒirthLove Doula Course με τη Gloria Lemay, DONA International με τη Debra Bonaro Pascali, Loving the Mother Doula Course με τη Robin Lim & Giuditta Tornetta, Red Tent Doula Course με τη Nicola Goodall. Βρήκα στήριξη και έμπνευση για τη δουλειά μου μέσα από τη σπουδή των θεραπευτικών μεθόδων Ρέικι, Ρεφλεξολογίας και Ήπιας Βιο-Ενεργειακής, όπως και από τις σπουδές μου στη μουσική και τον χορό. Για αρκετά χρόνια μαθήτευσα δίπλα στον Frederick Leboyer πάνω στην ευεργετική χρήση της αναπνοής, του ήχου και της κίνησης στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού. Συνεχίζω να δραστηριοποιούμαι μέσα από τη διοργάνωση και συμμετοχή σε διεθνή συνέδρια και σεμινάρια, εμψύχωση ομάδων, έρευνα, δικτύωση, μετάφραση, διερμηνεία και επιμέλεια σχετικών άρθρων, και συμμετοχή σε εκπαιδευτικά προγράμματα και εθελοντικά κοινωνικά δίκτυα.

Είμαι η επίσημη Ελληνίδα εκπρόσωπος για το Ευρωπαϊκό δίκτυο περιγεννητικών οργανισμών ENCA (European Network of Childbirth Associations), τον διεθνή οργανισμό DONA International, τη διεθνή πρωτοβουλία ΜητέραΒρέφος-Γέννηση (International MotherBaby Childbirth Initiative IMBCI), το Ευρωπαϊκό δίκτυο βοηθών μητρότητας (European Doula Network EDN) και ενεργό μέλος του Συλλόγου Βοηθών Μητρότητας.

Ζω στη Αθήνα με τα δύο υπέροχα παιδιά μου. Μου αρέσει να τραγουδάω και να χορεύω με αγαπημένη παρέα, να περπατάω και να ποδηλατώ, να διαβάζω, να γνωρίζω νέους τόπους και ανθρώπους, να παρακολουθώ τη φύση και τις τέχνες. Έχω ως όραμα την προσωπική ενδυνάμωση μέσα από την έρευνα, την ενημέρωση, την εκπαίδευση, τη δικτύωση, και τη συνένωση της θεωρίας με την πράξη, ώστε να μεγαλώνουν οι επόμενες γενιές τόσο με τα λόγια όσο και με τα έργα μας, ζώντας μια ζωή πληρότητας και ευτυχίας.